Neveld önállóságra, hogy kiegyensúlyozott felnőtté váljon!

„ Soha ne segíts  a gyermeknek egy olyan feladat megoldásában amit önállóan is meg tudna csinálni."

Ismered a Montessori módszert?

Maria Montessorinak köszönhetjük, hogy ma már minden óvodában vannak kisméretű asztalok, és székek.

A módszer lényege, egy olyan nevelési mód, amikor nem mi segítünk a gyereknek megcsinálni valamit, hanem hagyjuk hogy maga fedezze fel az új dolgokat. A szülő minimálisan avatkozik bele a gyerek fejlődésébe. Hagyja hogy saját maga jöjjön rá a megoldásokra. Ezáltal nem csak hogy nagy öröm lesz számára ahogy valami „felnőtteset” egyedül csinált meg, de később sem fogja utálni a tanulást, hanem egy nagy felfedezésként fog rá tekinteni.

A bútorok tekintetében, Maria Montessori szerint, fontos hogy olyan gyerekbútorokat tegyünk a gyerkőc szobájába, amit könnyedén, önállóan is tudnak használni. Helyezzünk képeket, tárgyakat, játékokat szemmagasságba a gyermekkel, hogy megtalálja amit keres. Tegyünk kisszéket, kisasztal, amit saját maga tud használni, szőnyeget amire le tud ülni.

A gyereknek nem csak nappal, de éjszaka is szabadnak kell lennie.

A kisgyermeket bátorítani kell az önállóságra.

A szülők, manapság hajlamosak mindenféle plüssökkel, ágyrácsvédőkkel tele rakni az ágyat, és színes tapétákkal díszíteni a gyerekszobát.

Montessori úgy vélte hogy a gyereknek a nyugodt és pihentető alváshoz fontos, hogy ne legyen tele sokféle ingerrel az ágyuk környéke, és hogy alacsony ágyon aludjanak.

Ha alacsony, és számára biztonságos ágyon alszik a gyermek, sokkal kipihentebben ébred, ha pedig éjjel felébred, önállóan ki tud menni, sérülések nélkül. Ez persze akkor valósítható meg, ha a gyermeket tudatosan neveltük az önállóságra.

Fontos tehát hogy a szülő megtanítsa önállóan közlekedni otthonában a gyermeket, ebben az esetben viszont elengedhetetlen, hogy minden gyerekbiztos legyen.

Ha a gyermeknek olyan gyerekágya van ahonnan fel tud kelni, és  be tud bújni egyedül, szívesebben megy majd este aludni.

Tévhit, hogy a Montessori módszer szerint mindent szabad!

Vannak szabályok! A Montessori sarokban lévő játékokat az óvodában is csak ott, a sarokban lehet használni. A kockát sem viszik át a másik szobába, ha csak az építőszőnyegen lehet használni... stb

Mindent szabad, de csak szabott keretek között.

A Montessori pedagógiában fontos hogy rend legyen a gyerek körül.

A Montessori módszer segíti a gyerekeket hogy fegyelmezettebbek legyenek, és jobb legyen a kommunikációjuk.